Ghidul european de bune practici privind asigurarea încărcăturii pentru transportul rutier

Capitolul 7 Verificarea ancorării încărcăturii

Capitolul 7 Verificarea ancorării încărcăturii

Verificarea ancorării încărcăturii se realizează în conformitate cu articolul 13 și anexa V la Directiva 2014/47/UE privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor comerciale care circulă în Uniune.

Obiectivul controlului este de a verifica dacă sistemul de ancorare a încărcăturii aplicat va rezista la forțele de inerție menționate la articolul 13 din Directiva 2014/47/UE.

Toate controalele trebuie să se bazeze întotdeauna pe principiile menționate în standardul EN 12195-1 și în acest ghid.

În cazul controlului, încărcătura și sistemul de ancorare a încărcăturii trebuie să fie vizibile. Inspectorii autorizați pot îndepărta sigiliile. Conducătorul auto trebuie să deschidă vehiculul sau să îndepărteze o învelitoare, după caz. Dacă este necesar, inspectorul va intra în vehicul pentru a putea verifica sistemul de ancorare a încărcăturii aplicat. Conducătorul auto trebuie să furnizeze toate informațiile solicitate și care ar putea contribui la stabilirea eficacității sistemului de ancorare a încărcăturii, cum ar fi certificate privind rezistența vehiculului, protocoale de ancorare a încărcăturii, rapoarte de încercări sau diagrame privind distribuția sarcinii.

Inspectorul nu ar trebui să propună îmbunătățiri necesare pentru respectarea cerințelor privind sistemul de ancorare a încărcăturii. În multe situații, nu se poate identifica o soluție fără reîncărcarea întregii încărcături pe același vehicul sau pe un altul, fără echipamente de ancorare suplimentare a încărcăturii, fără ambalajul îmbunătățit al produsului.

7.1. Clasificarea deficiențelor

Deficiențele sunt clasificate într-una dintre următoarele categorii de deficiențe:

- Deficiențe minore: este vorba despre o deficiență minoră atunci când încărcătura a fost asigurată în mod corespunzător, dar ar putea fi indicată o recomandare privind siguranța.

- Deficiențe majore: este vorba despre o deficiență majoră în cazul în care încărcătura nu a fost asigurată suficient de bine și este posibilă o deplasare sau o răsturnare a încărcăturii ori a unor părți din aceasta .

- Deficiență periculoasă: este vorba despre o deficiență periculoasă atunci când siguranța traficului este amenințată de un pericol direct provocat de riscul de pierdere a încărcăturii sau a unei părți a acesteia, de un risc direct legat de încărcătură sau de punerea imediată în pericol a persoanelor .

Atunci când există mai multe deficiențe, transportul este clasificat în conformitate cu deficiența din grupul celor mai grave deficiențe. În cazul în care există mai multe deficiențe, având în vedere că este de așteptat ca efectele bazate pe o combinație a acestor deficiențe să se consolideze reciproc, transportul se clasifică în următoarea categorie de deficiențe ca gravitate.

7.2. Metodele de control

Metoda de control constă într-o evaluare vizuală privind utilizarea adecvată a unor măsuri corespunzătoare pentru ancorarea încărcăturii și/sau măsurarea forțelor de tensionare, calcularea eficienței ancorării și verificarea certificatelor, după caz.

Inspectorul trebuie să folosească o abordare holistică în ceea ce privește verificarea ancorării încărcăturii și să ia în considerare toate elementele care pot fi relevante. Aceste elemente includ vehiculul și adecvarea acestuia pentru încărcătura transportată, rezistența și starea părților folosite pentru ancorare, metoda sau combinația de metode aplicate și dispozitivele de ancorare folosite.

7.3. Clasificarea deficiențelor

Tabelul 4 din anexa 4 stabilește norme care pot fi aplicate în cadrul unui control al ancorării încărcăturii pentru a se stabili dacă starea transportului este acceptabilă.

Clasificarea deficiențelor se determină, după caz, pe baza clasificărilor prevăzute la capitolul 7.1.

Valorile precizate în tabelul de mai jos sunt orientative și ar trebui să fie considerate ca atare pentru determinarea categoriei de deficiență, având în vedere circumstanțele specifice - mai ales în funcție de natura încărcăturii - și la discreția inspectorului.

În cazul unui transport care intră sub incidența Directivei 95/50/CE a Consiliului privind procedurile unitare de control în transportul rutier de mărfuri periculoase, se pot aplica cerințe mai specifice.

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright ARR Atestate 2025. Toate drepturile rezervate.