(1) Pentru transportul de persoane sau transportul de bunuri în regim de taxi vor fi agreate de către R.A.R. ca taxiuri numai autoturisme şi, respectiv, autovehicule care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt dotate având aparat de taxat în stare de funcţionare, cu taximetrul care respectă prevederile legilor în vigoare şi cu aparatul de marcat electronic fiscal avizat conform prevederilor prezentei legi şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările ulterioare;
b) autoturismele taxi sunt dotate legal cu staţii radio de emisie-recepţie sau cu telefoane mobile, după caz, în stare de funcţionare;
c) sunt dotate cu lampă taxi în stare de funcţionare, conform prevederilor prezentei legi, omologată de către R.A.R.;
d) aparatul de taxat intră în funcţiune doar în momentul în care a fost activat de dispozitivul de comandă fixat în una dintre poziţiile de operare autorizate;
e) autoturismul, respectiv autovehiculul, are însemnele, înscrisurile, elementele de culoare ale caroseriei şi dotările stabilite conform prevederilor prezentei legi.
(2) Pentru taxiul destinat transportului de persoane trebuie ca autoturismul agreat să fie dotat cu portiere de acces şi evacuare în dreptul fiecărei banchete sau scaun pentru clienţi, după caz, precum şi cu spaţiu corespunzător transportului bagajelor de mână şi nu poate transporta mai mult de 4 persoane în afara conducătorului auto.
(3) Pentru transportul de mărfuri sau bunuri în regim de taxi, autovehiculul, cu sau fără remorcă, trebuie să fie destinat acestui scop şi să nu depăşească 3,5 tone masa totală maximă autorizată.
(4) Alte categorii de autovehicule sunt interzise a fi agreate pentru transportul de persoane sau bunuri în regim de taxi.
(1) Taxiul trebuie să ofere în exterior, prin însemne, înscrisuri, elemente de caroserie de culoare stabilită şi dotări, vizibile de la distanţă, informaţii privind tarifele de transport aplicate, necesare atât clientului potenţial, cât şi organelor de control şi supraveghere autorizate.
(2) Linia mediană orizontală a caroseriei, de regulă sub nivelul geamului, va fi marcată pe părţile laterale de o bandă dublă de carouri tip şah, de culori alternative alb şi negru, de dimensiuni 3 x 3 cm la autoturisme şi 5 x 5 cm la celelalte vehicule.
(3) Pentru personalizarea autovehiculului taxi în trafic, caroseria acestuia, în totalitate sau cel puţin începând cu partea de deasupra benzii duble tip şah, va avea culoarea galbenă, dacă prin hotărâre a consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu s-a stabilit o altă culoare, cu consultarea asociaţiilor.
(4) Pe fiecare dintre portierele din spate sau pe portierele cabinei, în cazul transportului de mărfuri sau bunuri, se va aplica câte un ecuson, definit la art. 11 alin. (6) şi (7), pentru întreaga perioadă de valabilitate a autorizaţiei taxi. Această prevedere nu se aplică la prima agreare a autovehiculului.
(5) Dotarea exterioară a taxiului constă într-o lampă taxi, de culoare galbenă, cu înscrisul TAXI pe faţă şi spate, aprinsă permanent în timpul programului de lucru şi care conţine două lămpi suplimentare, de culori diferite, a căror semnificaţie, văzute din faţă, este următoarea:
a) în stânga, o lampă de culoare roșie care, atunci când este aprinsă, indică poziția «Ocupat» a taxiului, respectiv există comandă client și prestația se tarifează;
b) în dreapta, o lampă de culoare verde care, atunci când este aprinsă, indică poziția «Liber» a taxiului, respectiv nu există comandă client.
(6) În cazul taxiurilor aparținând transportatorului autorizat, lampa taxi poate fi astfel dimensionată încât pe părțile laterale, opțional, să se poată înscrie vizibil datele de identificare ale acestuia sau ale dispeceratului taxi, astfel cum sunt înregistrate la registrul comerțului, și numărul de apel telefonic al dispeceratului taxi care îl deservește.
(7) Modelul lămpii taxi va fi omologat de R.A.R.
Indicaţiile lămpii taxi trebuie să aibă corespondent, vizibil pentru client, în afişajul client al aparatului de taxat.
Pozițiile de operare autorizate ale taxiului sunt următoarele:
a) poziția «Liber» - poziția în care lampa de culoare verde din lampa taxi este aprinsă permanent, iar taximetrul se află în poziția de funcționare «Liber» , caz în care calculul prețului este dezactivat;
b) poziția «Ocupat» - poziția în care lampa de culoare roșie din lampa taxi este aprinsă permanent, iar taximetrul se află în poziția de funcționare «Ocupat» , caz în care calculul prețului se efectuează pe baza tarifului de pornire și a tarifului pe distanța parcursă și/sau pe durata staționării sau a circulației sub viteza de comutare;
c) poziția «Plată» - poziția de funcționare «Sumă de plată» a taximetrului, caz în care prețul călătoriei este indicat și în care cel puțin calculul prețului în funcție de durată este dezactivat. La trecerea în această poziție se stinge lampa roșie, se aprinde lampa verde, iar aparatul de marcat electronic fiscal emite bonul client. Din poziția «Plată» nu se poate trece în poziția «Ocupat» sau «Liber» decât după emiterea bonului client.
În cazul în care taxiul este folosit de transportatorul autorizat sau de taximetrist în alte scopuri decât transportul în regim de taxi, se instituie poziția de operare «Privat» , caz în care autovehiculul poate circula numai cu aparatul de taxat în poziția «Liber» și lampa taxi scoasă de pe cupolă.
(1) Pe portierele din faţă ale taxiului se aplică înscrisuri privind valorile tarifelor de distanţă (lei/km), practicate pe timp de zi şi pe timp de noapte, ale căror modele şi dimensiuni vor fi stabilite prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, astfel încât acestea să fie vizibile de la minimum 5 metri.
(2) Taxiul trebuie să aibă afişat în interior, la loc vizibil, o listă care să poată fi consultată de către client, cuprinzând titularul legal al autorizaţiei taxi şi tarifele de distanţă, de staţionare şi de pornire, pe timp de zi şi pe timp de noapte, purtând ştampila primăriei localităţii de autorizare, precum şi un ecuson cuprinzând numele şi fotografia conducătorului auto.
(3) Cu excepţia înscrisurilor sau a simbolurilor realizate în condiţiile prevăzute la art. 67 alin. (1), se interzice aplicarea pe caseta taxi sau pe elementele de caroserie a altor înscrisuri şi/sau însemne decât a celor aprobate prin prezenta lege.
(1) Un taxi poate avea ca dotare, pe lângă staţia radio de emisie-recepţie, un dispozitiv GPS de monitorizare.
(2) Un taxi poate avea dotări opţionale, cum ar fi: dispozitivul fix de înregistrare a precizărilor făcute de client, perete despărţitor între conducătorul auto şi clienţi, dispozitiv de plată prin intermediul cardului bancar.
(3) Se interzice amplasarea în interiorul şi/sau pe caroseria unui autovehicul, care nu deţine, după caz, autorizaţia taxi ori copia conformă valabilă, a însemnelor, a înscrisurilor, a dotărilor şi a accesoriilor specifice autovehiculelor autorizate să execute transport public în regim de taxi sau în regim de închiriere.
(1) PPe toată durata activității taxiurile pot fi supuse controlului în ceea ce privește respectarea prevederilor prezentei legi de către reprezentanții organelor de control autorizate, respectiv:
a) administrația publică locală;
b) organele fiscale locale și județene;
c) organele de specialitate din cadrul Ministerului Economiei și Finanțelor, precum și din unitățile sale teritoriale;
d) Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier;
e) Biroul Român de Metrologie Legală, prin reprezentanțele teritoriale;
f) structurile poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române;
g) Regia Autonomă «Registrul Auto Român» , prin reprezentanțele teritoriale;
h) Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin oficiile teritoriale;
i) inspectoratele teritoriale de muncă.
(2) În traficul rutier, controlul autovehiculelor se va efectua de către reprezentanții autorităților menționate la alin. (1) lit. a)-c), e), g) și h), numai împreună cu poliția rutieră.
(3) Principalele obiective ale controlului efectuat asupra taxiurilor sunt cele stabilite de reglementările specifice, emise de organismele prevăzute la alin. (1), precum și următoarele:
a) controlul existenței valabilității și utilizării autorizației taxi sau a copiei conforme, după caz, precum și a ecusoanelor și a celorlalte documente stabilite de prezenta lege;
b) controlul funcționării aparatului de taxat și al integrității sigiliilor;
c) controlul corespondenței dintre indicațiile furnizate în exterior de lampa taxi și indicațiile și înregistrările aparatului de taxat;
d) controlul respectării prevederilor privind aplicarea tarifelor și a nivelului acestora;
e) momentul când a fost descărcat în memorie ultimul raport fiscal de închidere zilnică sau ultimul bon client;
f) dacă clienții primesc bonul client și dacă conținutul acestuia este conform cu prevederile legii;
g) preluarea spre analiză și control a datelor din memoria fiscală.
(4) Controlul efectuat în condițiile alin. (1), în timpul deplasării taxiului în poziția «Ocupat» , se efectuează, de regulă, în caz de flagrant.
Lasă un comentariu