(1) Pentru a efectua transport rutier contra cost de mărfuri, operatorul de transport rutier trebuie să deţină la bordul autovehiculului copia conformă a licenţei comunitare valabilă pentru transportul rutier de mărfuri, documentul de transport, autorizaţia/autorizaţiile de transport internaţional, pentru parcursul extern, precum şi toate celelalte documente specifice, după caz, prevăzute de reglementările în vigoare, pentru fiecare categorie şi/sau tip de transport rutier.
(2) În sensul alin. (1), prin document de transport se înţelege scrisoarea de transport C.M.R., prevăzută de Convenţia referitoare la contractul de transport internaţional de mărfuri pe şosele (Convenţia C.M.R.), la care România a aderat prin Decretul nr. 429/1972.
(3) Abrogat.
(4) Abrogat.
Suplimentar față de documentul de transport prevăzut la art. 43 alin. (2), în cazul transportului rutier contra cost de mărfuri, la bordul autovehiculului trebuie să se mai afle:
a) document doveditor privind punerea la dispoziția operatorului de transport a conducătorului auto, după caz;
(la 15-04-2022, Litera a) din Articolul 44 , Subsectiunea 1 , Sectiunea 2 , Capitolul V a fost modificată de Punctul 12, Articolul I din ORDINUL nr. 379 din 7 aprilie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 15 aprilie 2022 )
b) certificatul de competență profesională al conducătorului auto valabil pentru tipul de transport efectuat;
c) contractul de închiriere/leasing, în original sau în copie conformă cu originalul, în cazul în care vehiculul rutier este deținut cu contract de închiriere sau de leasing, după caz;
d) atestatul de conducător auto prevăzut în art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 1072/2009, după caz.
(1) În cazul transportului rutier internaţional de mărfuri, efectuat pe teritoriul României de către un operator de transport rutier stabilit într-un stat din afara Uniunii Europene, la bordul autovehiculului trebuie să se afle în original autorizaţiile de transport internaţional având România ca ţară de destinaţie, tranzit sau terţă ţară, în conformitate cu acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte;
(2) Modelul autorizaţiei de transport rutier internaţional de mărfuri valabilă pe teritoriul României este prevăzut în anexa nr. 15 la prezentele norme metodologice.
(3) În cazul transportului rutier internaţional de mărfuri, efectuat pe teritoriul României de către un operator de transport rutier stabilit într-un stat membru al Uniunii Europene, la bordul autovehiculului trebuie să se afle documentele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1072/2009, precum şi cele prevăzute în acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte.
(1) Operaţiunile de transport rutier contra cost de mărfuri în regim de cabotaj efectuate de către operatorii de transport din statele din afara Uniunii Europene sunt interzise dacă acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte nu prevăd altfel.
(2) Operaţiunile de transport rutier contra cost de mărfuri în regim de cabotaj efectuate de către operatorii de transport din statele membre ale Uniunii Europene sunt permise numai în condiţiile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1072/2009.
Atestatul de conducător auto prevăzut la art. 42 lit. d) și art. 44 lit. d) se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. cu plata tarifului aferent.
(2) Atestatul de conducător auto menționat la alin. (1) se eliberează operatorului de transport care deține o licență comunitară, respectiv întreprinderii care deține un certificat de transport în cont propriu, care utilizează conducători auto cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 1.072/2009.
(3) În vederea eliberării atestatului de conducător auto menționat la alin. (1), operatorul de transport sau, după caz, întreprinderea va depune sau va transmite prin poștă cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere însoțită de următoarele documente:
a) permisul de ședere în România eliberat de autoritatea competentă din România, în copie;
b) dovada îndeplinirii de către conducătorul auto a condiției de pregătire profesională, și anume:
(i) cartela de pregătire profesională eliberată de autoritatea competentă dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European sau de către autoritatea competentă din Confederația Elvețiană, având înscris codul comunitar armonizat 95 în dreptul a cel puțin uneia dintre categoriile C1, C1E, C sau CE, în copie față-verso,
sau
(ii) permisul de conducere eliberat de autoritatea competentă dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European sau de către autoritatea competentă din Confederația Elvețiană, în cazul în care dovada calificării profesionale a conducătorului auto se face prin înscrierea în coloana 12 a permisului de conducere a codului comunitar armonizat 95 în dreptul a cel puțin uneia dintre categoriile C1, C1E, C sau CE, în copie față-verso;
c) permisul de conducere al conducătorului auto, eliberat sau recunoscut de autoritatea competentă din România, în copie, față-verso, cu excepția cazului de la lit. b) pct. (ii);
d) copia avizului de angajare eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, din care să rezulte că avizul a fost eliberat la cererea operatorului de transport/întreprinderii pentru codul COR 833201, corespunzător ocupației de șofer camion/mașină de mare tonaj;
e) extras după registrul electronic general de evidență al salariaților - REVISAL, din care să rezulte în mod explicit faptul că angajarea s-a făcut pentru funcția de șofer camion/mașină de mare tonaj - cod COR 833201;
f) dovada achitării tarifului de eliberare a atestatului.
(4) Atestatul menționat la alin. (1) se eliberează cu valabilitate de cel mult 5 ani, dar fără a depăși perioada de valabilitate a contractului individual de muncă al conducătorului auto în cazul în care acesta este încheiat pentru o perioadă determinată de timp sau valabilitatea licenței comunitare/certificatului de transport în cont propriu.
(5) În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează atestatul menționat la alin. (1) sau comunică în scris refuzul motivat, după caz. În situația în care conducătorul auto deține un document, prin care dovedește pregătirea profesională, obținut într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European ori în Confederația Elvețiană, termenul de 5 zile curge de la data primirii confirmării valabilității administrative a acestuia, din partea statului care a eliberat documentul.
(1) Pentru a efectua transport rutier în cont propriu de mărfuri, întreprinderea de transport rutier în cont propriu trebuie să deţină la bordul autovehiculului copia conformă a certificatului de transport în cont propriu valabilă pentru transportul rutier de mărfuri, documentul de transport, autorizaţia/autorizaţiile de transport internaţional, precum şi toate celelalte documente specifice, după caz, prevăzute de reglementările în vigoare, pentru fiecare categorie şi/sau tip de transport rutier.
(2) În sensul alin. (1), prin document de transport se înţelege scrisoarea de transport tip C.M.R., prevăzută la art. 43 alin. (2).
Suplimentar față de documentul de transport, în cazul transportului rutier în cont propriu de mărfuri, la bordul vehiculului rutier trebuie să se mai afle:
a) document doveditor privind punerea la dispoziția operatorului de transport a conducătorului auto, după caz;
(la 15-04-2022, Litera a) din Articolul 49 , Subsectiunea 2 , Sectiunea 2 , Capitolul V a fost modificată de Punctul 13, Articolul I din ORDINUL nr. 379 din 7 aprilie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 15 aprilie 2022 )
b) certificatul de competență profesională al conducătorului auto valabil pentru tipul de transport efectuat;
c) contractul de închiriere, în original sau în copie conformă cu originalul, în cazul în care vehiculul rutier este deținut cu contract de închiriere sau de leasing, după caz;
d) abrogată.
Abrogat.
Lasă un comentariu