Tahograful contribuie la creșterea securității circulației pe șosele, face mai economică exploatarea autovehiculelor, permite simplificarea evidențelor de exploatare și constituie o bază sigură și corectă de urmărire a activității șoferului și autovehiculului. Tahograful este un martor sigur în caz de accident, deoarece de multe ori afirmatiile martorilor diferă mai ales în aprecierea subiectivă a vitezei, care, pentru stabilirea vinovăției, este adesea cea mai importantă. Înregistrările furnizate de aparat permit însă stabilirea cu precizie a vitezei înaintea accidentului și eventual după accident, precum și momentul precis când s-a produs acesta.
Tahografele mecanice sunt tahografe care folosesc ca și mecanism de transfer a informației de la cutia de viteze un sistem bazat pe cuplaje mecanice. Se găsesc pe autovehicule de producție a anilor 1970-1980. Pe acest tip de tahograf nu se poate monta un sistem de limitare a vitezei, întrucât nu are posibilitatea de preluare a unui semnal impulsuri. Tipul de tahograf mecanic care se găsește pe autovehicule este 1311(Kienzle, VDO, Mannesmann).
Tahografele electronice (analogice) folosesc ca punte de transfer de la generatorul de semnal la tahograf, un cablu electric. Generatorul de informație este un impulsor care furnizează impulsuri regulate către traductorul plăcii de baza a aparatului tahograf. În funcție de generații, pana in 1984 s-au fabricat tahografe electronice cu inscripționare a timpilor de lucru, standard sau automatic, de tipul 1314 (Kienzle, VDO, Mannesmann),având același design ca și tahograful mecanic.
Tahografele digitale sunt sisteme electronice, capabile sa înregistreze detalii cu privire la activitatea șoferilor și autovehiculelor, având capacitatea de a stoca aceste date pentru cel puțin 365 de zile, permițând și descărcarea în acest timp. Citesc informația din cutia de viteze sau din computerul de bord al autovehiculului și o transmit digital la tahograf. Sunt sisteme complete, care se compun din trei componente: impulsor, tahograf digital si card. Unitatea montată pe vehicul include o unitate de prelucrare, o memorie de date, un ceas care indică timpul real, două periferice de interfață pentru cardul cu memorie (șofer și copilot), o imprimantă, un afișaj, un avertizor vizual, un conector pentru calibrare/descărcare și dispozitive pentru înregistrarea de date de către utilizator.
Butonul ,,Enter” se folosește pentru accesarea meniului principal, confirmarea opțiunii selectate sau a mesajului afișat de tahograf în funcționare.
Butonul ,,Anulare” folosește la ieșirea din meniul principal sau din opiniunea curentă a acestuia.
Butoanele selectoare de activități ,,1” și ,,2” au duble funcțiuni: prin apăsări scurte sunt selectate activitățile șoferilor, iar prin apăsări îndelungate sunt scoase cardurile, cu excepția tahografului VDO Siemens 1381, la care butoanele sunt separate pentru aceste două funcțiuni.
La modelul 1381, comenzile ,,Enter” (OK), navigarea si anularea se execută cu același buton, multidirecțional:
Cardurile se introduc în tahograf cu contactele cipului în partea superioară, spre interiorul tahografului. În situația conducerii vehiculului de către doi sau mai mulți șoferi, cardul șoferului care conduce va fi introdus întotdeauna în slotul nr. 1.
Atenție: Din motive de siguranță rutieră, se interzice manevrarea tahografului în timpul deplasării vehiculului.
Pentru imprimarea raportului, se va accesa meniul principal cu butonul ,,Enter”, după care folosind butoanele de navigare se va selecta meniul de imprimare a raportului (Print/Display), apoi se va selecta tipul de raport dorit si se va imprima.
Lasă un comentariu